Wytrawne naleśniki z domowym pesto bazyliowym




Dzień dobry kochani! Ostatnio obiecałam podzielić się z Wami swoim najnowszym przepisem na wytrawne naleśniki z domowym pesto bazyliowym 🌱🍃

Według mnie idealny pomysł na wytrawne śniadanie 😍!

Gotowanie zaczynamy od przygotowania pesto. Co potrzebujemy?

Składniki:

⚜️1 doniczkę świeżej bazylii (same liście)
⚜️7 łyżek oliwy z oliwek extra vergine GranFrutatto ⚜️1 ząbek czosnku
⚜️2 łyżki podprażonych orzeszków pini
⚜️1 łyżka startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz do smaku

Dobór oliwy jest bardzo ważny. Ja stawiam tylko na tę od firmy Monini, a w przypadku pesto jest to zawsze oliwa Monini extra vergine GranFrutatto, bardziej wyrazisty smak od tej klasycznej. Dlaczego akurat ta firma? Przede wszystkim dlatego, że jest to oliwa włoska, o najwyższej jakości, ciekawostką jest, że wnuk założyciela osobiście testuje, próbuje i sprawdza próbki oliw, a następnie decyduje, które z nich trafią na stoły praktycznie na całym świecie (chciałabym go poznać 😄). A wracając do przepisu, wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na 30 min, by smaki zdążyły się przegryźć.

Ciasto na naleśniki:

⚜️3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
⚜️0,5 szklanki mleka bez laktozy
⚜️0,5 szklanki wody lekko gazowanej
⚜️1 jajko
⚜️szczypta soli

Składniki miksujemy i odstawiamy na 15 min do lodówki. Jeżeli masa zbytnio zgęstnieje, to dolewamy trochę wody (nie powinna). Na patelnie dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, przed każdym wylaniem porcji ciasta naleśnikowego trzeba je dobrze zamieszać łyżką. Pamiętajcie, że pierwszy naleśnik prawie nigdy nie wychodzi 😄.
Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone. W tym czasie smarujemy naleśniki pesto bazyliowym, na każdą porcje dodajemy 2 plastry mozzarelli, 2 plastry pomidora i 1 plaster szynki parmeńskiej. Całość składamy i smażymy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Na gotowe naleśniki nakładamy jajka sadzone i gotowe! Smacznego 😙💚




Komentarze

Popularne posty