Makaron z pieczarkami i oliwą truflową

  


 

Dzień dobry Wegetarianie! Dzisiaj z myślą o Was przedstawiam pomysł na szybki, smaczny, zdrowy i sycący obiad 😊 A właściwie to przedstawiamy! Wspólnie z @moninipolska przygotowaliśmy dla Was przepis na makaron z pieczarkami, parmezanem, orzeszkami pini skąpany w…oliwie extra vergine Monini Biała Trufla!

Składniki na dwie porcje:

🍝 makaron – u mnie gniazda, wstęgi tagliatelle (8 gniazd)
🍄 pieczarki 250 g
🌰 2 łyżki orzeszków pini
🍶 4 łyżki oliwy extra vergine Biała Trufla Monini
🌿 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
🧀 2 łyżki tartego parmezanu
🧄 2 duże ząbki czosnku
🧅 1 mała czerwona cebula
🍶 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie:

Gotowanie rozpoczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę cebuli i zeszklenia jej na patelni na oliwie z oliwek extra vergine Monini Classico (2 łyżki). Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejną minutę.

W tym czasie obieramy pieczarki, myjemy i kroimy w paseczki - odstawiamy do mniejszej miski. Następnie prażymy orzeszki pini i przekładamy do kolejnej miseczki.
Dalej siekamy bardzo drobno natkę pietruszki.
Nastawiamy wodę, solimy i czekamy do momentu zagotowania. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Podczas gotowania makaronu przygotowujemy nową patelnię, na której podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico. Ogień kuchenki powinien być dość wysoki, dzięki temu pieczarki się zarumienią, a ich skórka stanie się chrupka.
Pamiętajcie, by pieczarki na siebie nie nachodziły - jeżeli jest ich za dużo - zróbcie na dwa razy. Pieczarki smażymy z jednej strony przez ok 1 minutę, następnie solimy (dzięki temu woda z nich szybko wyparuje). Przewracamy na druga stronę i smażymy do momentu zarumienienia z obydwu stron.

Zmniejszamy ogień na bardzo niski i do usmażonych pieczarek wrzucamy odcedzony, ugotowany makaron, cebulę z czosnkiem, wszystko polewamy czterema łyżkami oliwy extra vergine Monini Biała Trufla. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy parmezanem, orzeszkami pini i natką pietruszki!

Komentarze

Popularne posty