Makaron z pieczarkami i oliwą truflową
Dzień dobry Wegetarianie! Dzisiaj z myślą o Was
przedstawiam pomysł na szybki, smaczny, zdrowy i sycący obiad 😊 A
właściwie to przedstawiamy! Wspólnie z @moninipolska
przygotowaliśmy dla Was przepis na makaron z pieczarkami, parmezanem,
orzeszkami pini skąpany w…oliwie extra vergine Monini Biała Trufla!
Składniki na dwie porcje:
🍝 makaron – u mnie gniazda, wstęgi tagliatelle (8 gniazd)
🍄 pieczarki 250 g
🌰 2 łyżki orzeszków pini
🍶 4 łyżki oliwy extra vergine Biała Trufla Monini
🌿 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
🧀 2 łyżki tartego parmezanu
🧄 2 duże ząbki czosnku
🧅 1 mała czerwona cebula
🍶 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
Przygotowanie:
Gotowanie
rozpoczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę cebuli i zeszklenia jej
na patelni na oliwie z oliwek extra vergine Monini Classico (2 łyżki).
Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy
kolejną minutę.
W tym czasie obieramy pieczarki, myjemy i
kroimy w paseczki - odstawiamy do mniejszej miski. Następnie prażymy
orzeszki pini i przekładamy do kolejnej miseczki.
Dalej siekamy bardzo drobno natkę pietruszki.
Nastawiamy wodę, solimy i czekamy do momentu zagotowania. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Podczas
gotowania makaronu przygotowujemy nową patelnię, na której podgrzewamy 3
łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico. Ogień kuchenki
powinien być dość wysoki, dzięki temu pieczarki się zarumienią, a ich
skórka stanie się chrupka.
Pamiętajcie, by pieczarki na siebie nie
nachodziły - jeżeli jest ich za dużo - zróbcie na dwa razy. Pieczarki
smażymy z jednej strony przez ok 1 minutę, następnie solimy (dzięki temu
woda z nich szybko wyparuje). Przewracamy na druga stronę i smażymy do
momentu zarumienienia z obydwu stron.
Zmniejszamy ogień na
bardzo niski i do usmażonych pieczarek wrzucamy odcedzony, ugotowany
makaron, cebulę z czosnkiem, wszystko polewamy czterema łyżkami oliwy
extra vergine Monini Biała Trufla. Całość dokładnie mieszamy i
posypujemy parmezanem, orzeszkami pini i natką pietruszki!
Komentarze
Prześlij komentarz