Ciasto Matcha z ricott膮 i granatem



Omg - tak, tak nazw臋 sw贸j najnowszy wypiek 馃樆‼️ Lekkie, pyszne i nieoczywiste ciasto. Je偶eli chcecie spr贸bowa膰 czego艣 nowego, koniecznie wypr贸bujcie ten przepis 馃樅 Wisienk膮 na torcie jest genialny produkt, kt贸ry nada艂 bardzo charakterystyczny smak temu cude艅ku czyli - Matcha - organiczna japo艅ska herbata 馃挌dzi臋kuje @moyamatcha za ten wspania艂y produkt, kt贸ry na sta艂e zago艣ci w mojej kuchni ! Ok starczy tego zachwalania, sami musicie oceni膰, a poni偶ej leci przepis:

Sk艂adniki ciasto:

⚜️ 1/5 kostki mas艂a 
⚜️ 2/3 szklanki ksylitolu 
⚜️ 3 jajka 
⚜️ 1 szklanka m膮ki jaglanej 
⚜️ 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 
⚜️ 1 艂y偶ka @moyamatcha tradycyjna 

Sk艂adniki krem:

⚜️ 1 opakowanie (250 g) serka ricotta 
⚜️ 1 艂y偶ka ksylitolu 
⚜️ 1 granat

Mas艂o rozpuszczam w rondelku i czekam a偶 ostygnie. Do miski wsypuje cukier, gotowe mas艂o i wszystko razem miksuje. Rozk艂贸cone jajka stopniowo dodaje do mas艂a i cukru ci膮gle mieszaj膮c. M膮k臋 jaglan膮 mieszam z proszkiem do pieczenia po czym dodaje do masy. Na sam koniec wsypuje 艂y偶k臋 japo艅skiej herbaty i ponownie wszystko mieszam razem. Piekarnik nastawiam na 180 stopni z termoobiegiem. Gotow膮 mas臋 przelewam do tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia o 艣rednicy 20 cm. Ciasto piek臋 przez 20 min (do momentu lekkiego zarumienienia). Ricotte mieszam z cukrem i smaruje gotowy wypiek. Na sam koniec posypuje owocem granatu i listkami mi臋ty. Smacznego 馃樅‼️








Komentarze

Popularne posty