Frytki z batatów
Bataty - jedne z moich ulubionych warzyw. Doskonałe źródło węglowodanów i beta-karotenu, a w postaci pieczonych frytek raj dla podniebienia. Przepis na chrupiące bataty 🍟
Składniki:
⚜️ 1 batat (400-500 g)
⚜️ 1 łyżka mąki kukurydzianej
⚜️ 1 łyżka oliwy
⚜️ 1 łyżeczka papryki słodkiej
Batata obrać i pokroić w podobnej wielkości słupki. Opłukać 3,4 razy i przełożyć do miski. Zalać wodą na 10 min. To bardzo ważne, dzięki temu wypłuczemy nadmiar skrobi, która wpływa na brak chrupkości frytek. Po upływie 10 minut, jeszcze raz opłukać słupki i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać w misce z oliwą, mąką i papryką (nie solić! Sól dodać dopiero po upieczeniu frytek, oczywiście jeżeli ktoś lubi słonawy posmak). Wyłożyć na papierze do pieczenia tak by na siebie nie nachodziły. Piec przez 20-25 min w 220 stopniach - termoobieg.
Dip:
⚜️ 0,5 awokado
⚜️ 1 łyżka jogurtu greckiego
⚜️ 2 łyżki soku z cytryny
⚜️ sól, pieprz
Wszystko razem zmiksować i wstawić do lodówki na 10 minutek
Smacznego 😺!!
Komentarze
Prześlij komentarz