Gofry
U mnie w domu niedzielne śniadanie nie ma żadnych zasad. Gotuje to czego żołądek zażąda, nawet nie wchodzę z nim w dyskusje ![😄](https://mail.google.com/mail/e/1f604)
‼️ Tym razem padło na gofry
Gofry są na mące tradycyjnej, bo pszennej. Próbowałam mąk kokosowych zmieszanych z ryżowymi, owsianymi itp. ale mi po prostu ten smak nie pasuje. Gofry to gofry tak jak pierogi - na pszennej mące są dla mnie najpyszniejsze, natomiast pozostałe tradycyjne składniki zastąpiłam mlekiem sojowym, olejem kokosowym, ksylitolem i sodą 😊
Składniki na 8 porcji:
⚜️ 2 szklanki mąki pszennej
⚜️ 2 szklanki mleka sojowego
⚜️ 2 jajka
⚜️ 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
⚜️ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
⚜️ 2 łyżki ksylitolu
⚜️ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę i sodę mieszamy jako pierwsze ze sobą, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i razem ze sobą miksujemy. Rozgrzaną gofrownicę lekko natłuszczamy pędzelkiem (ja posmarowałam olejem kokosowym), wlewamy odrobinę masy by zakryła wyznaczoną powierzchnię i grzejemy do momentu chrupkości. U mnie to trochę trwało. Nie mam profesjonalnej gofrownicy tylko wymienne płytki w kształcie gofrów. Grzałam je po 4 min z każdej strony.
Gotowe, chrupiące gofry podawałam z ulubionymi owocami, syropem daktylowym i riccotą zmieszaną z odrobiną ekstraktu z wanilii. Smacznego ![😍](https://mail.google.com/mail/e/1f60d)
Komentarze
Prześlij komentarz