Miruna z cukiniowym tagiatelle


 Zachęcam was do przygotowania pysznej rybki miruny. Przepis jest super prosty i na pewno będzie gościł na moich talerzach bardzo często 💚


Składniki 1 porcja:

⚜️ 1 filet miruny
⚜️ 3 łyżki suchej czarnej soczewicy
⚜️ ok. 12 plastrów cukinii 
⚜️ 4 plastry pora 
⚜️ sok z cytryny
⚜️ zielona pietruszka 
⚜️ przyprawa do ryb
⚜️ 1 ząbek czosnku
⚜️ 1 łyżka masła klarowanego 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem. Filet z miruny (u mnie wcześniej rozmrożony) kładziemy na sreberku, skórką do dołu. Smarujemy rybkę oliwą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy odrobiną przyprawą do ryb. Kładziemy dwa plastry cytryny i mały pęczek pietruszki. Całość zawijamy sreberkiem. Pieczemy 20 min. W tym czasie płuczemy pod zimną wodą soczewicę a następnie gotujemy ok. 25 min. Gdy soczewica będzie się gotować obieramy umytą wcześniej cukinie na plastry tagliatelle. Wrzucamy do osobnego garnka i gotujemy przez 3 minutki we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki pora do zarumienienia wraz z ugotowanymi plastrami cukinii. Po 20 min otwieramy sreberko rybki i wstawiamy na kolejne 10 min by woda mogła odparować. Całość polewamy sosem maślano - cytrynowym.

1 łyżkę masła rozpuszczamy z 2 łyżkami soku z cytryny. Smacznego 😺!

Komentarze

Popularne posty