Zachęcam was do przygotowania pysznej rybki miruny. Przepis jest super
prosty i na pewno będzie gościł na moich talerzach bardzo często 💚
Składniki 1
porcja:
⚜️ 1 filet miruny
⚜️ 3 łyżki suchej czarnej soczewicy
⚜️ ok. 12 plastrów cukinii
⚜️ 4 plastry pora
⚜️ sok z cytryny
⚜️ zielona
pietruszka
⚜️ przyprawa do ryb
⚜️ 1 ząbek czosnku
⚜️ 1 łyżka masła klarowanego
Piekarnik
nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem. Filet z miruny (u mnie wcześniej rozmrożony) kładziemy na sreberku, skórką do dołu. Smarujemy rybkę oliwą
oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy odrobiną przyprawą
do ryb. Kładziemy dwa plastry cytryny i mały pęczek pietruszki. Całość
zawijamy sreberkiem. Pieczemy 20 min. W tym czasie płuczemy pod zimną
wodą soczewicę a następnie gotujemy ok. 25 min. Gdy soczewica będzie się
gotować obieramy umytą wcześniej cukinie na plastry tagliatelle.
Wrzucamy do osobnego garnka i gotujemy przez 3 minutki we wrzątku. Na
patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki pora do zarumienienia wraz z
ugotowanymi plastrami cukinii. Po 20 min otwieramy sreberko rybki i wstawiamy na
kolejne 10 min by woda mogła odparować. Całość polewamy sosem maślano -
cytrynowym.
1 łyżkę masła rozpuszczamy z 2 łyżkami soku z cytryny.
Smacznego 😺!
Komentarze
Prześlij komentarz