Pęczotto z kurczakiem i jarmużem
Polecam pyszne pęczotto z kurczakiem i jarmużem skąpane w białym winie mmm... 😺
Składniki 2 porcje:
⚜️ 2 piersi z kurczaka
⚜️ 1 szklanka kaszy pęczak
⚜️ 1 cebula
⚜️ 1 łyżeczka tymianku
⚜️ 0,5 lampki białego, półwytrawnego wina
⚜️ 3 szklanki bulionu warzywnego
⚜️ 2 duża garście jarmużu
2 ząbki czosnku
⚜️ sól i pieprz
⚜️ 1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy sól , pieprz, tymianek, łyżkę oliwy i mieszamy razem. Nastepnie smażymy na oleju i gotowy odstawiamy do miski. Suchą kasze podsmażamy na odrobinie oleju przez ok 2 min, następnie dodajemy zeszkloną wcześniej cebule (pokrojoną w kostkę) wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Stopniowo zaczynamy wlewać bulion. Po dwóch szkankach dodajemy kurczaka oraz białe wino, które redukujemy. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 25 min aż kasza będzie miękka. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła oraz opłukany, posiekany drobno jarmuż i całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok 5 min. Smacznego 😺!!
Komentarze
Prześlij komentarz