Wytrawny omlet
Omlety na słono kocham od dawien dawna. Jednym z moich ulubionych jest omlet z szynką parmeńską, pomidorami, awokado, szpinakiem baby, roszponką i prażonym słonecznikiem mmm 💚😺 Przepis jest bardzo prosty!
Składniki na 1 porcje:
⚜️ 2 jajka
⚜️ 2 plastry szynki parmeńskiej
⚜️ 4 plastry pomidora
⚜️ 1 mała garść szpinaku
⚜️ 1 mała garść roszponki
⚜️ 1 łyżka prażonego słoneczniku
⚜️ 1 duża łyżka awokado
⚜️ 1 łyżeczka masła klarowanego
⚜️ sól pieprz
⚜️ odrobina cytryny
Jajka rozkłócić ze sobą w misce i doprawić odrobiną soli i pieprzem, Na patelni podprażyć bez żadnego tłuszczu szynkę, do momentu uzyskania chrupkości. Przygotować pastę z awokado - 1 łyżka wydrążonego awokado zmieszana z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuścić łyżeczkę masła klarowanego i wlać rozkłócone jajka, przykryć pokrywką. Gdy omlet zacznie ścinać się od dołu tworząc zwarty spód dodać na jednej połowie omletu szynkę, następnie pomidory i sałatę. Złożyć omleta na pół i ponownie przykryć pokrywką. Smażyć przez ok. 2 min. Gotowy omlet posmarować awokado i posypać prażonym słonecznikiem. Smacznego 💚😺
Komentarze
Prześlij komentarz