Bezglutenowe świąteczne ciasteczka
Kto
z was jeszcze nie zdążył, a chciałby upiec zdrowe świąteczne ciasteczka
polecam przepis na bezglutenowe wypieki z konfiturą
truskawkową. Ciasteczka są kruche, słodkie (o ile prosty cukier nie jest
waszym wiernym towarzyszem) i naprawdę bardzo smaczne


️
Składniki:
⚜️ 0,5 szklanki mąki ryżowej
⚜️ 0,5 szklanki mąki gryczanej
⚜️ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu (znajdziecie na każdym dziale ze zdrową żywnością lub na organic24.pl)
⚜️ 0,5 szklanki wiórków kokosowych
⚜️ 40 g masła
⚜️ 1 jajko
⚜️ 4 łyżki ksylitolu
⚜️ konfitura truskawkowa niskosłodzona
Mąki
mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W
osobnej misce ubijamy miękkie masło z jajkiem i ksylitolem do momentu,
aż masa będzie gładka i jednolita. Suchą mieszankę łączymy z mokrą
chwile miksujemy po czym zagniatamy w kule i odstawiamy na godzinę do
lodówki. W związku z tym, że jest to ciasto bezglutenowe to będzie się
bardzo kruszyć, ale spokojnie trochę więcej cierpliwości, podzielcie je
na kilka mniejszych części i delikatnie rozwałkujcie na grubość ok 3 mm.
Następnie wytnijcie za pomocą foremki ulubiony wzór (im mniejsza
foremka tym lepiej). Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie
białkiem. Ułóżcie ciasteczka i wstawcie do piekarnika na 160 stopni
termoobieg na 13 min. Łącznie powinno wyjść ok 80 gwiazdeczek. Wylejcie
konfiturę na talerz i moczcie gwiazdki z jednej strony, a następnie
sklejacie ze sobą. Powinno wyjść ok. 40 gwiazdek. Całość posypcie dla
ozdoby cukrem pudrem i gotowe !! Najlepiej smakują na następny dzień gdy
konfitura zastygnie 
‼️ Smacznego 

Komentarze
Prześlij komentarz