Bezglutenowe świąteczne ciasteczka




Kto z was jeszcze nie zdążył, a chciałby upiec zdrowe świąteczne ciasteczka polecam przepis na bezglutenowe wypieki z konfiturą truskawkową. Ciasteczka są kruche, słodkie (o ile prosty cukier nie jest waszym wiernym towarzyszem) i naprawdę bardzo smaczne 😊 💚🎄❄

Składniki:

⚜️ 0,5 szklanki mąki ryżowej 
⚜️ 0,5 szklanki mąki gryczanej 
⚜️ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu (znajdziecie na każdym dziale ze zdrową żywnością lub na organic24.pl)
⚜️ 0,5 szklanki wiórków kokosowych 
⚜️ 40 g masła 
⚜️ 1 jajko 
⚜️ 4 łyżki ksylitolu 
⚜️ konfitura truskawkowa niskosłodzona 

Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W osobnej misce ubijamy miękkie masło z jajkiem i ksylitolem do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Suchą mieszankę łączymy z mokrą chwile miksujemy po czym zagniatamy w kule i odstawiamy na godzinę do lodówki. W związku z tym, że jest to ciasto bezglutenowe to będzie się bardzo kruszyć, ale spokojnie trochę więcej cierpliwości, podzielcie je na kilka mniejszych części i delikatnie rozwałkujcie na grubość ok 3 mm. Następnie wytnijcie za pomocą foremki ulubiony wzór (im mniejsza foremka tym lepiej). Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie białkiem. Ułóżcie ciasteczka i wstawcie do piekarnika na 160 stopni termoobieg na 13 min. Łącznie powinno wyjść ok 80 gwiazdeczek. Wylejcie konfiturę na talerz i moczcie gwiazdki z jednej strony, a następnie sklejacie ze sobą. Powinno wyjść ok. 40 gwiazdek. Całość posypcie dla ozdoby cukrem pudrem i gotowe !! Najlepiej smakują na następny dzień gdy konfitura zastygnie 😍💛‼️ Smacznego 😙💚

Komentarze

Popularne posty