Ciasto snickers





Czy znajdują się tutaj chętni na ciasto snickersowe w zdrowej odsłonie 😁💚 Bez jajek, mąki i laktozy? - tak jakoś wyszło 🤔 😁

Składniki:

⚜️ 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 
⚜️ 2,5 szklanki mleka migdałowego 
⚜️ 2 łyżki soku z cytryny 
⚜️ 4 łyżki ksylitolu
⚜️ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  
⚜️ 1 łyżka oleju kokosowego
⚜️ 1 szklanka daktyli 
⚜️ 1 szklanka orzechów włoskich 
⚜️ 1 szklanka wiórków kokosowych 
⚜️ 2 łyżki gorzkiego kakao 
⚜️ 3 łyżki masła orzechowego 
⚜️ 1 szklanka mleczka kokosowego 
⚜️ 2 łyżki syropu z daktyli 
⚜️ orzeszki ziemne bez soli 

Spód:
Daktyle i orzechy moczymy przez godzinę we wrzątku. Dzięki temu zmiękną. Odsączamy z nadmiaru wody i miksujemy z wiórkami i kakao. Wykładamy na spód okrągłej blaszki i dociskamy łyżką by masa była mocno zbita. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę. 

Masa:
Kasze płuczemy pod zimną i gorącą wodą. Gotujemy z mlekiem migdałowym, sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii, olejem kokosowym i ksylitolem 15-20 min aż kasza zmięknie i wchłonie mleko (mały ogień). Odstawimy do wystygnięcia a następnie miksujemy na kremową konsystencje. Nakładamy na spód i ponownie dociskamy i dokładnie rozprowadzamy po blaszce. 

Polewa:
Mleczko kokosowe mieszamy przez ok. 20 min z masłem orzechowym i syropem z daktyli aż polewa będzie jednolita i brązowa (na małym ogniu). Gorącą polewamy dokładnie ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi delikatnie dociskając do jaglanej masy. Odstawiamy na 2 h do lodówki i gotowe! A najlepiej smakuje na drugi dzień 😁 Smacznego 😍💚💛‼️

Komentarze

Popularne posty