Ciasto snickers
Czy znajdują się tutaj chętni na ciasto snickersowe w zdrowej odsłonie 
Bez jajek, mąki i laktozy? - tak jakoś wyszło

Składniki:
⚜️ 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
⚜️ 2,5 szklanki mleka migdałowego
⚜️ 2 łyżki soku z cytryny
⚜️ 4 łyżki ksylitolu
⚜️ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
⚜️ 1 łyżka oleju kokosowego
⚜️ 1 szklanka daktyli
⚜️ 1 szklanka orzechów włoskich
⚜️ 1 szklanka wiórków kokosowych
⚜️ 2 łyżki gorzkiego kakao
⚜️ 3 łyżki masła orzechowego
⚜️ 1 szklanka mleczka kokosowego
⚜️ 2 łyżki syropu z daktyli
⚜️ orzeszki ziemne bez soli
Spód:
Daktyle
i orzechy moczymy przez godzinę we wrzątku. Dzięki temu zmiękną.
Odsączamy z nadmiaru wody i miksujemy z wiórkami i kakao. Wykładamy na
spód okrągłej blaszki i dociskamy łyżką by masa była mocno zbita.
Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę.
Masa:
Kasze
płuczemy pod zimną i gorącą wodą. Gotujemy z mlekiem migdałowym, sokiem
z cytryny, ekstraktem z wanilii, olejem kokosowym i ksylitolem 15-20 min aż kasza
zmięknie i wchłonie mleko (mały ogień). Odstawimy do wystygnięcia a następnie
miksujemy na kremową konsystencje. Nakładamy na spód i ponownie
dociskamy i dokładnie rozprowadzamy po blaszce.
Polewa:
Mleczko
kokosowe mieszamy przez ok. 20 min z masłem orzechowym i syropem z
daktyli aż polewa będzie jednolita i brązowa (na małym ogniu). Gorącą polewamy dokładnie
ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi delikatnie dociskając do
jaglanej masy. Odstawiamy na 2 h do lodówki i gotowe! A najlepiej smakuje na drugi dzień
Smacznego 

‼️
Komentarze
Prześlij komentarz