Ziemniaki pieczone inaczej



Nie raz wspominałam, że weekend w moim domu rządzi się własnymi prawami 😄 Spełniam każdą swoją i najbliższych zachciankę smakową 💚 Tym razem padło na..... Wrocławskie pyry 😄 w niecodziennej odsłonie 😉 obłędny smak......‼️‼️ Polecam każdym ziemniakożercom 😍

Składniki na 2 porcje: 

⚜️ 4 ziemniaki 
⚜️ 1 czubata łyżka masła 
⚜️ 1 szklanka startego parmezanu 
⚜️ 1 łyżka papryki słodkiej 
⚜️ 1 łyżka ziół prowansalskich 
⚜️ 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
⚜️ 2 łyżeczki soli 
⚜️ 5 plastrów szynki prosciutto 

Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nadziewamy je na długi patyczek do szaszłyków. Nożykiem kroimy ziemniaka na kształt spirali. Jeżeli kilka płatów się przerwie to nic absolutnie się nie stanie, po prostu dzięki spirali kształt jest bardziej efektowny. Masło rozpuszczamy w rondelku. Każdego ziemniaka smarujemy dokładnie masłem po całości i pomiędzy płatami. Na koniec posypujemy ziemniaki mieszanką wszystkich przypraw i startego parmezanu - 3/4 szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną odrobiną oliwy. Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 35 minut. W między czasie prażymy na chrupko szynkę i kroimy w drobna kosteczkę. Gotowe ziemniaki posypujemy resztką parmezanu, drobno posiekaną pietruszką i uprażoną szynką. Najlepiej podawać z jogurtem greckim 💚💛 Smacznego 😃‼️

Komentarze

Popularne posty