Ziemniaki pieczone inaczej
Nie raz wspominałam, że weekend w moim domu rządzi się własnymi prawami
Spełniam każdą swoją i najbliższych zachciankę smakową
Tym razem padło na..... Wrocławskie pyry
w niecodziennej odsłonie
obłędny smak......‼️‼️ Polecam każdym ziemniakożercom 
Składniki
na 2 porcje:
⚜️ 4 ziemniaki
⚜️ 1 czubata łyżka masła
⚜️ 1 szklanka
startego parmezanu
⚜️ 1 łyżka papryki słodkiej
⚜️ 1 łyżka ziół
prowansalskich
⚜️ 1 łyżeczka czosnku granulowanego
⚜️ 2 łyżeczki soli
⚜️
5 plastrów szynki prosciutto
Nieobrane
ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nadziewamy je na długi
patyczek do szaszłyków. Nożykiem kroimy ziemniaka na kształt spirali.
Jeżeli kilka płatów się przerwie to nic absolutnie się nie stanie, po
prostu dzięki spirali kształt jest bardziej efektowny. Masło
rozpuszczamy w rondelku. Każdego ziemniaka smarujemy dokładnie masłem po
całości i pomiędzy płatami. Na koniec posypujemy ziemniaki mieszanką
wszystkich przypraw i startego parmezanu - 3/4 szklanki. Układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną odrobiną oliwy.
Ziemniaki pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 35 minut. W
między czasie prażymy na chrupko szynkę i kroimy w drobna kosteczkę.
Gotowe ziemniaki posypujemy resztką parmezanu, drobno posiekaną
pietruszką i uprażoną szynką. Najlepiej podawać z jogurtem greckim 
Smacznego
‼️
Komentarze
Prześlij komentarz