Bananowe placuszki z mąki gryczanej
Komu, komu bezglutenowe, bananowe placuszki na mące gryczanej? Placuszki same w sobie nie mają grama cukru poza słodkim bananem, który znajduje się w masie, ale w połączeniu z syropem daktylowym ani trochę nie brakuje im słodyczy
!
Składniki na 10 porcji:
⚜️ 1 szklanka mąki gryczanej
⚜️ 1 jajko
⚜️ 0,5 łyżeczki sody
⚜️ 0,5 szklanki jogurtu greckiego
⚜️ 1 łyżeczka cynamonu
⚜️ szczypta soli
⚜️ 1,5 banana
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Smażymy do momentu zarumienienia. Całość polewamy syropem z daktyli, syropem z agawy, miodem lub syropem klonowym (kto jak woli 😛). Ja posypałam dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego 
!
Komentarze
Prześlij komentarz