Krem z białej fasoli


W kwestii zup decyduje się tylko na takie, które nie są czasochłonne, a idealnie sprawdzą się gdy przyjdzie chłodny i zimowy dzień ❄❄. Zachęcam was do przygotowania tej ultra szybkiej, pysznej, zdrowej i bardzo sycącej zupki 😍

Składniki

⚜️ 1 puszka białej fasoli
⚜️ 1 cebula
⚜️ 2 ząbki czosnku
⚜️ 3 ziemniaki
⚜️ 4 szklanki bulionu warzywnego
⚜️ 2 trójkąciki serka topionego - śmietankowy
⚜️ 2 liście laurowe
⚜️ 1 łyżeczka majeranku
⚜️ 1 łyżeczka cząbru
⚜️ sól pieprz do smaku
⚜️ 4 plastry szynki prosciutto
⚜️ świeże liście majeranku

Cebulę drobno kroimy i smażymy razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę (ja smażyłam na jednej łyżce masła klarowanego). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Wszystko smażymy ok 5 min, aż ziemniaki trochę się przyrumienią. Całość wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego i dorzucamy fasolę z puszki razem z zalewą. Dodajemy liście laurowe i gotujemy na niskim ogniu ok. 25 min, aż ziemniaki zmiękną. Po upływie czasu doprawiamy pozostałymi przyprawami i serkami topionymi. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 min, aż serki się rozpuszczą i miksujemy na kremową konsystencje. Na suchej patelni prażymy szynkę, kroimy w kosteczkę i dodajemy do przygotowanych porcji. Na koniec dodałam jeszcze świeże liście majeranku :) Smacznego 💚😙!!



Komentarze

Popularne posty