Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado


Kto ma ochotę na sałatkę z dipem z awokado, kurczakiem na fioletowej sałacie 💜?
Lekka i bardzo sycąca!

Składniki na porcje jak na zdjęciu:


Sałatka:

⚜️ 1 duża garść posiekanej fioletowej sałaty 
⚜️ 4 łyżki kukurydzy 
⚜️ 4 łyżki czarnej fasoli 
⚜️ 1 garść czerwonej papryki (posiekanej w kostkę)
⚜️ 1 garść zielonej papryki 
⚜️ 1 garść żółtej papryki 
⚜️ 1 łyżka czerwonej cebuli (drobno posiekanej) 
⚜️ 5 pomidorków koktajlowych 
⚜️ 1 pierś z kurczaka 

Dip z awokado:

⚜️ 1 awokado 
⚜️ 3-4 łyżki soku z cytryny 
⚜️ 0,5 szklanki wody 
⚜️ 1 garść szczypiorku 
⚜️ 1 garść zielonej pietruszki
⚜️ sól pieprz do smaku 
⚜️ (opcjonalnie jak lubicie ząbek czosnku)

Marynata do kurczaka:

⚜️ 2 łyżki oliwy z oliwek
⚜️ 1 łyżeczka papryki słodkiej
⚜️ 1 łyżka soku z cytryny
⚜️ sól pieprz do smaku  


Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż, wymieszać w marynacie i odstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotować dip miksując ze sobą wszystkie składniki i również odstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Składniki na sałatkę pokroić i wymieszać razem ze sobą. Po upływie godziny wstawić pierś z kurczaka do piekarnika na 200 stopni (opcja grzanie góra i dół) i piec 10-15 min w zależności od wielkości piersi. Gotowego kurczaka pokroić w kosteczkę lub cienkie plastry, wymieszać z warzywami i wyłożyć na fioletowych liściach sałaty pekińskiej. Całość polać dipem z awokado. Smacznego 😍!!










Komentarze

Popularne posty