Gryczane naleśniki


Moje ulubione naleśniki ? Zdecydowanie z mąki gryczanej (przy okazji bez glutenu). Na słodko, słono uwielbiam 😍 . Naleśniki są bardzo delikatne i niczego im nie brakuje w porównaniu do tych z mąki pszennej !

 Składniki:

⚜️ 1 szklanka mąki gryczanej
⚜️ 1 szklanka mleka (jakie tylko preferujecie krowie, roślinne)
⚜️ 1 szklanka wody
⚜️ 2 jajka
⚜️ 1 łyżeczka cukru trzcinowego
⚜️ szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą. Gotową masę odstawiamy na 15 min do lodówki. Ja naleśniki przygotowuje zawsze wieczorem dzięki czemu zaoszczędzam sporo czasu rano 😊 Przed wylaniem każdej porcji mieszam masę chochelką
i lekko natłuszczam patelnie (proponuje dlatego wcześniej rozpuścić masło klarowane i delikatnie rozsmarowywać je pędzelkiem). Masa powinna być bardziej płynna niż gęsta, jeżeli taka nie jest dolejcie jeszcze trochę wody. Naleśniki smażymy do momentu zarumienienia na średnim ogniu by się nie przypaliły. Mi najbardziej smakują z sosem czekoladowym, syropem daktylowym lub nutellą i bananami mmm.... smacznego 😃‼️

Komentarze

Popularne posty