Pasta z pieczonych warzyw
Ostatnio byłam w knajpce w której miałam okazje spróbować fantastycznej pasty z pieczonych warzyw. Od razu naszła mnie ochota na przygotowanie własnej, domowej
Składniki:
⚜️ 2 bakłażany
⚜️ 3 czerwone papryki
⚜️ 1 garść pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor
⚜️ 1 duża czerwona cebula
⚜️ 3 ząbki czosnku
⚜️ 1 łyżka wędzonej papryki
⚜️ 1 łyżka ziół prowansalskich
⚜️ oliwa z oliwek
⚜️ ocet balsamiczny
⚜️ sól, pieprz, mielone płatki chilli
Na blachę posmarowaną oliwą wykładamy pokrojone w plastry bakłażany, w grubsze plastry paprykę, pomidorki (lub pomidora pokrojonego również w plastry), cebule pokrojoną jak poprzednie warzywa i obrany i przekrojony na pół czosnek. Całość warzyw polewamy odrobiną oliwy i octu. W osobnej miseczce mieszamy paprykę wędzoną ziołami, a następnie posypujemy dokładnie wszystkie warzywa. Całość wstawiamy do piekarnika 180 stopni termoobieg na 30 minut. Gotowe warzywa odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i zmielonym chilli według uznania. Pasta najlepiej smakuje z gorącym pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz