Selerowe puree z pieczonym kalafiorem
Obłędnie pyszne wegetariańskie danie w sam raz na obiad! Samo wiosenne zdrowie na talerzu

Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu!
Składniki na 2 porcje:
⚜️ 1 seler
⚜️ 2 szklanki wody
⚜️ 1 szklanka mleka (ja użyłam zwyczajne - pochodzenia zwierzęcego)
⚜️ 1 łyżka jogurtu greckiego
⚜️ 1 łyżka soku z cytryny
⚜️ 1 łyżeczka masła
⚜️ 1 kalafior
⚜️ 4 łyżki oliwy
⚜️ 1 pęczek szczypiorku
⚜️ 1 pęczek zielonej pietruszki
⚜️ 4 łyżki podprażonych nasion słonecznika i sezamu
⚜️ sól, biały pieprz do smaku
opcjonalnie:
szczypta gałki muszkatołowej
Seler obieramy, myjemy i kroimy w większe kostki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą oraz mlekiem. Gotujemy do miękkości ok. 25 min. W tym czasie obieramy kalafiora i kroimy w różyczki, całość dokładnie myjemy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 25-30 min - do momentu zarumienienia kalafiora. Pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy.
Ugotowany seler odcedzamy z nadmiaru wody (ugotowanej wody nie wylewamy! Przyda nam się do uzyskania idealnej konsystencji puree). Seler miksujemy w osobnym garnku na gładką masę, jeżeli będzie za gęsty dolewamy wody/mleka z gotowania. Następnie dodajemy masło, jogurt, sok z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem. Ja niestety nie miałam, ale pasowałaby do tego szczypta startej gałki muszkatołowej


Komentarze
Prześlij komentarz