Domowa Nutella II
Moi kochani! Mam coś dla was przepysznego 💗😻! Domowa nutella, mocno orzechowa, słodka i co ważniejsze? Turbo zdrowa! Myślę, że jak jej skosztujecie, to w kąt odstawicie każde sztuczne masło. Skład mojej nutelli? Orzechy, mleko, kakao, ksylitol i thats all 😊
Składniki:
⚜️ 2 szklanki blanszowanych orzechów laskowych
⚜️ 3 łyżeczki gorzkiego kakao
⚜️ 3/4 szklanki mleka - zwierzęce bądź migdałowe
⚜️ 2, 3 łyżki ksylitolu
Jeżeli macie orzechy laskowe w skórce, to wsypcie je na blachę i pieczcie w 180 stopniach przez 10-15 min, aż zaczniecie czuć ich aromat, a skorupka popęka. Następnie przełóżcie je na ręcznik papierowy i energicznymi ruchami ścierajcie brązową skórkę.
Gotowe orzechy miksujcie przez ok. 10 min w mikserze na gładką i płynną masę. Co jakiś czas trzeba będzie je zamieszać, by nie przepalić miksera. Do płynnej masy dodajemy kakao, mleko i ksylitol. Całość mieszamy łyżką by masa wchłonęła całe mleko, a następnie ponownie wszystko miksujemy. Ilość słodzika dodajemy wedle uznania. Smacznego 😻
Komentarze
Prześlij komentarz