Chłodnik z awokado i ogórka



Pyszny, zdrowy, orzeźwiający i bardzo szybki obiad w formie chłodnika! Kremowa konsystencja awokado, świeżość ogórka, słoność szynki parmeńskiej i chrupkość pistacji 😍. Danie idealne! Nie dajcie się zwieźć z pozoru niewielkim porcjom, chłodnik ten jest niezwykle sycący!

Składniki na dwie porcje:

⚜️ 2 dojrzałe awokado
⚜️ 0,5 szklanki mleka (roslinne lub zwierzęce, chodzi tylko o lekkie rozrzedzenie chłodnika)
⚜️ 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
⚜️ 1 zielony ogórek
⚜️ 2 garście pistacji
⚜️ 2 plastry szynki parmeńskiej
⚜️ 3 łyżki soku z cytryny
⚜️ opcjonalnie olej z pestek dyni lub koperek
⚜️ sól pieprz do smaku

Awokado miksujemy na gładką masę razem z jogurtem i mlekiem. Dodajemy cytrynę i doprawiamy solą i pieprzem. Ogórka myjemy, kroimy w droną kostkę i mieszamy z masą z awokado. Szynkę parmeńską szarpiemy na drobne części i prażymy na suchej patelni. Do gotowych porcji chłodnika wrzucamy pistacje (mogą być drobno posiekane) oraz chipsy z szynki parmeńskiej. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni lub dodajemy posiekany drobno koperek. Smacznego 💚😍!




Komentarze

Popularne posty