MINI TORTILLE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Pomimo tego, że kocham gotować, to cenie sobie oszczędność czasu, bo jeszcze większą radość sprawia mi jedzenie tego co przygotuje . Wtedy czas może się dla mnie "dłużyć" w nieskończoność. I tak powstały mini tortille z warzywami, kurczakiem i pysznym dressingiem! Mmm rozchodzą się w mgnieniu oka!
Składniki na 5 mini tortilli:
Dlaczego mini? Można oczywiście zrobić jedną bardzo dużą lub dwie średnie, niemniej jednak mi takie małe po prostu bardziej smakują.
⚜️ 5 placków tortilli
⚜️ 1 pierś z kurczaka
⚜️ 1 łyżeczka papryki słodkiej
⚜️ 2 krążki czerwonej cebuli
⚜️ 1 duża garść pokrojonych pomidorów
⚜️ 1 duża garść pokrojonego ogórka
⚜️ 1 garść rukoli
⚜️ 5 plastrów sera cheddar (do jednej tortilli wkładałam plaster o szerokości 2 cm i długości ok. 10 cm)
Składniki na sos:
⚜️ 2 łyżki jogurtu greckiego
⚜️ 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
⚜️ 1 łyżeczka soku z cytryny
⚜️ 1 płaska łyżeczka tymianku
⚜️ 1 łyżka szczypiorku
Kurczaka myjemy i kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej i soli do smaku. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na maśle klarowanym - średni ogień ok. 5 min. Cebulę kroimy w piórka, pomidory i ogórek w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy rukolę i doprawiamy według uznania (ja polałam odrobiną oliwy). Następnie mieszamy z kurczakiem.
Tortille zawijamy w następujący sposób:
Dół spinamy wykałaczką, tortille są małe więc inaczej rozwijałyby nam się. Na górze je jak najbardziej rozszerzamy. Powinny przypominać bukiet kwiatów - wąskie na dole, szerokie na górze.
Do każdej tortilli wkładamy plasterek sera. Wstawiamy do piekarnika - opcja grill 220 stopni na 5 min po czym ostrożnie wyciągamy, wkładamy farsz i wstawiamy ponownie na 1 minutę.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 min do lodówki (warto od tego właściwie zacząć).
Gotowe tortille najlepiej moczyć przy każdym kęsie w sosie . Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz