Szparagi w szynce parmeńskiej z puree ziemniaczanym, jajkami poche i sosem holenderskim



Idealny pomysł na wiosenny obiad? Oczywiście w spisie składników obowiązkowo powinny znaleźć się cudowne szparagi, szynka parmeńska, jajka i sos holenderski 💗😻 ! Dla niewtajemniczonych przypominam, że w zakładce "Śniadania na słono" możecie znaleźć lżejszą wersje sosu holenderskiego :) Danie rozpływa się w ustach.... Nie czekajcie tylko bieegiem do kuchni!

Składniki na porcje jak na zdjęciu:

⚜️ 1 duży ziemniak
⚜️ 2 jajka
⚜️ 6 szparagów
⚜️ 2 plastry szynki parmeńskiej
⚜️ 1 łyżka jogurtu greckiego
⚜️ 1 łyżka siekanego szczypiorku

Ziemniaka obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy ok. 35 min (do momentu miękkości). W tym samym czasie myjemy szparagi i odcinamy końcówki. Jednym plastrem szynki parmeńskiej łączymy ze sobą 3 szparagi, gotowe smażymy na niewielkim ogniu na maśle klarowanym. Gdy zaczną się rumienić zmniejszamy ogień by tylko utrzymywał ciepło. Następnie przygotowujemy w garnku składniki na sos holenderski (robimy go na końcu) oraz siekamy szczypiorek. W tym samym czasie dobrze byłoby zagotować w garnku wodę na jajka. Ja jajka w koszulce gotuje 4:30 min. Jeżeli takowe nie są waszą specjalnością, to zróbcie sadzone. Gdy ziemniak się ugotuje dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i całość miksujemy doprawiając solą do smaku. Zostawiamy puree w garnku i zaczynamy gotować jajka. Na samym końcu przygotowujemy sos holenderski. Na talerz wykładamy puree, następnie szparagi w szynce parmeńskiej i jaka w koszulkach. Całość polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego 😃!




Komentarze

Popularne posty