Fit Lasagne



Uwaga, uwaga kochani! Już ja dobrze wiem jakie moje przepisy lubicie najbardziej 😃! Pizza, frytki, makarony, burgery... oczywiście jak u mnie to tylko w zdrowej wersji. Tak bardzo lubię dla was gotować, że postanowiłam podzielić się z wami przepisem na lasagne! Również w zdrowej odsłonie . Lasagne jest bardzo, bardzo prosta w przygotowaniu a jej smak... obłęd. Łapcie przepis i lećcie kupić składniki !

Składniki na 6 porcji:

⚜️ 1 opakowanie (400 g) mięsa wołowego
⚜️ 2 duże cukinie
⚜️ 2 duże marchewki
⚜️ 2 papryki
⚜️ 1 cebula
⚜️ 2 łyżki mieszanki przypraw do kuchni włoskiej (zioła prowansalskie, majeranek, oregano, papryka). Jeżeli nie macie gotowej, to zamieszajcie te, które wymieniłam
⚜️ 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
⚜️ 2 jajka
⚜️ 2 garście startego parmezanu na grubych oczkach
⚜️ 1 szklanka passaty pomidorowej
⚜️ 8 płatów makaronu do lasagne
⚜️ sól, pieprz do smaku

Cebulę, cukinie. marchewkę (obieramy), paprykę kroimy w drobną kostkę. Jako pierwszą smażymy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa (ja smażyłam na oleju). Gdy zmiękną i delikatnie się przyrumienią doprawiamy mieszanką przypraw - 1 łyżka. 
Na osobnej patelni smażymy mięso, gdy woda odparuje dodajemy passate pomidorową, następnie doprawiamy ponownie 1 łyżką mieszanki przypraw, solą i pieprzem - według uznania.
Na wysmarowanym masłem bądź innym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wykładamy 4 plastry makaronu do lasagne. Następnie dodajemy zmieszane warzywa z mięsem (połowa porcji), kładziemy kolejne 4 płaty lasagne i przykrywamy drugą częścią farszu. 
Całość polewamy wcześniej wymieszanym jogurtem z jajkami, dokładnie rozprowadzamy po ostatniej warstwie farszu. Na sam koniec posypujemy masę jogurtowo - jajeczną dwoma garściami parmezanu. Lasagne pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach, termoobieg, w zależności od stopnia zarumienienia. Smacznego 💚!





 


Komentarze

Popularne posty