Kokosowe placuszki - bezglutenowe



Kokosowe jeee! Czyli bardziej sycąca i konkretna wersja moich omletów na słodko 😃! Przepis szybki, zdrowy i pyszny więc czego chcieć więcej 😊? Raz, raz po składniki i gotujemy!

Składniki na 4 placuszki:

2 czubate łyżki mąki kokosowej
1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego
pół banana
2 jajka 
1 łyżka ksylitolu 
do smażenia - dwie łyżki oleju kokosowego (w moim przypadku były to dwie łyżki nierozpuszczonego oleju)



Wszystko razem dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gęstej masy (banana ugniatamy wcześniej widelcem). Na rozgrzaną patelnie dodajemy dwie łyżki oleju kokosowego. Placuszki smażymy na niskim ogniu pod przykryciem do momentu zarumienienia. Najlepiej podawać z polewami owocowymi tj. zmiksowane borówki, maliny lub truskawki z jogurtem i odrobiną preferowanego słodzika. Smacznego 💚!














Komentarze

  1. Przepis pyszny. Trzeba zwrócić uwagę na dwie rzeczy: aby masa była gładka i tu blender się przydaje i na to że ilość ciasta z przepisu pozwoli na zrobienie czterech zdecydowanie większych placków niż na zdj. Polecam z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie! Konsystencja masy jest bardzo ważna! Placki te uwielbiam z owocową polewą :)! Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty