Wegański smalec




Komu, komu wegański smalec? Poza konsystencją smalcu, to ta pasta nie ma nic więcej z nim wspólnego 😃! Jest zdrowy, pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu, główne składniki to biała fasola, jabłko, cebula, czosnek. W sieci możecie znaleźć wiele tego typu przepisów, ale mój cechuje karmelizowana cebula i prażony słonecznik 😊


Składniki:

1 puszka białej fasoli
1 duża cebula
1 małe jabłko
3 łyżki prażonego słonecznika
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka octu balsamiczny (gęsty)
0,5 łyżeczki soli


Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym (1 łyżka), doprawiamy solą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy brązowy cukier, a następnie ocet balsamiczny. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minutki. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko. Smażymy do momentu miękkości jabłka. Na koniec doprawiamy oregano i majerankiem. Smażymy przez kolejne 2-3 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. Fasole z puszki odsączamy z zalewy i przekładamy do większej miski, dodajemy połowę cebuli, jabłka i całość miksujemy na gładką masę. Na sam koniec dodajemy drugą część cebuli, jabłka oraz lekko zmiksowany prażony słonecznik. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe 😃! Polecam podawać z ogórkiem konserwowym!
 




















Komentarze

Popularne posty