Jaglanka z karmelizowanymi jabłkami i porzeczkami


Kremowa, słodko - kwaśna i chrupiąca jaglanka. Mogłabym jeść bez końca 💗😻... W sam raz na rozpoczęcie dnia z dużą dawką poweru! Co potrzebujemy na przygotowanie dwóch porcji 😃


Składniki:

⚜️ 1 szklanka kaszy jaglanej
⚜️ 2,5 szklanki mleka bez laktozy
⚜️ 2 łyżki miodu
⚜️ 2 jabłka
⚜️ 1 łyżka masła klarowanego
⚜️ 1 łyżka ksylitolu 
⚜️ 0,5 łyżeczki cynamonu
⚜️ 2 garście ulubionych drobno posiekanych orzechów
⚜️ 2 garście porzeczek 

Kaszę jaglaną płuczemy raz pod gorącą, a drugi raz pod zimną wodą (dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku). Przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem i gotujemy przez ok. 15 minut (pamiętamy o częstym mieszaniu inaczej kasza nam się przypali). W tym czasie myjemy, obieramy oraz kroimy w drobną kosteczkę jabłka. W drugim rondelku rozpuszczamy masło klarowane, następnie wrzucamy pokrojone jabłka, po 2,3 minutkach dodajemy cukier oraz cynamon. Całość smażymy do miękkości jabłek ok. 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania kaszy jaglanej dodajemy miód - wszystko dokładnie mieszając. Gotową kaszę przekładamy do miseczek, polewamy karmelizowanymi jabłkami, posiekanymi orzechami oraz porzeczkami. Smacznego 💚!






Komentarze

  1. Mniaam, wygląda obłędnie! Póki co pomysły na słodkie śniadania brałam głównie z przepisów na blogu trenera Michała Wrzoska (bardzo polecam placuszki i domowe sorbety!), ale coś czuję, że i u Ciebie będę stałym gościem :) Nie ma nic bardziej motywującego, jak zaczęcie dnia przepysznym, wartościowym śniadaniem, które w dodatku prezentuje się tak pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana za te słowa! Mam nadzieję zatem, że moje śniadania Cię nie zawiodą i zawitasz tutaj na dłużej! Ściskam mocno!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty