Brokułowo serowe paluszki
Idealna, bo zdrowa i smaczna przekąska w sam raz na wieczór ze znajomymi. Brokułowe paluszki są zarówno mięciutkie, jak i chrupiące. Polecam podawać je z sosem jogurtowo - śmietanowym .
Składniki na 15 porcji:
⚜️ 1 brokuł (ok. 400 g)
⚜️ 1 czerwona cebula
⚜️ 0,5 szklanki startego na grubszych oczkach sera grana padano, bądź parmezanu
⚜️ 1 łyżka musztardy delikatesowej (wersja bardziej łagodna) lub sarepskiej (wersja bardziej pikantna)
⚜️ 2 łyżki zmiksowanych płatków górskich
⚜️ 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody (posłuży nam zamiast jajka,
jako kleik). Mieszamy obydwa składniki i odstawiamy do lodówki na 15
minut.
⚜️ 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
⚜️ 1 plaska łyżeczka czosnku granulowanego
⚜️ 1 łyżeczka oliwy z oliwek
⚜️ 2 łyżki oleju rzepakowego
Brokuła kroimy w różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą miksera miksujemy na drobny "pyłek". Do wrzącej wody wrzucamy brokuła i gotujemy przez 3 minuty. Następnie przelewamy przez sitko (odsączamy z nadmiaru wody) i przekładamy do większej miski. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju rzepakowym do momentu zeszklenia. Przekładamy do gotowego brokuła. Do miski dokładamy starty ser grana padano, bądź parmezan, musztardę, przyprawy, kleik z siemienia lnianego oraz 2 łyżki zmiksowanych płatków górskich. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni.
Mokrymi dłońmi formujemy paluszki na kształt walca, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe mini kotleciki smarujemy pędzelkiem uprzednio zamoczonym w 1 łyżeczce oliwy. Całość pieczemy ok. 40-45 minut do momentu uzyskania złoto - brązowego koloru.
Gotowe odkładamy do momentu lekkiego ostygnięcia i zajadamy z sosem. Smacznego 💚!
Komentarze
Prześlij komentarz