Masło pistacjowe
Długo wyczekiwane masło pistacjowe ! 3 składniki plus odrobina cierpliwości = rozkosz dla podniebienia... Co potrzebujemy do przygotowania jednego mniejszego słoiczka?
Składniki:
⚜️ 1 szklanka obranych ze skorupek pistacji (mogą być w skórce)
⚜️ 2 łyżki śmietanki 12%
⚜️ 1,5 łyżeczki ksylitolu
Najpierw miksujemy pistacje (ok. 10 minut) do momentu, aż zaczną puszczać olej. Pamiętajmy, że po ok. 3-4 minutach zmiksowane pistacje zaczną nam przywierać do ścianek, więc na bieżąco trzeba je zgarniać łyżeczką i miksować ponownie. Im dłużej będziemy miksować pistacje, tym masa będzie gładsza (uważajmy, by nie spalić miksera). Pod koniec miksowania dodajemy śmietankę, ksylitol, ponownie wszystko miksując i gotowe!
Smacznego 💚!
Uwielbiam takie domowe smarowidła :) Tym bardziej, że pistacje są moimi faworytami wśród orzechów. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! Jeśli lubisz słodkości, ale cenisz sobie zdrowe żywienie i dbasz o sylwetkę, polecam zajrzeć na bloga trenera Michała Wrzoska, publikuje tam masę przepisów na legalne słodycze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!