Masło pistacjowe


Długo wyczekiwane masło pistacjowe 😍! 3 składniki plus odrobina cierpliwości = rozkosz dla podniebienia... Co potrzebujemy do przygotowania jednego mniejszego słoiczka?

Składniki:

⚜️ 1 szklanka obranych ze skorupek pistacji (mogą być w skórce)

⚜️ 2 łyżki śmietanki 12%

⚜️ 1,5 łyżeczki ksylitolu

Najpierw miksujemy pistacje (ok. 10 minut) do momentu, aż zaczną puszczać olej. Pamiętajmy, że po ok. 3-4 minutach zmiksowane pistacje zaczną nam przywierać do ścianek, więc na bieżąco trzeba je zgarniać łyżeczką i miksować ponownie. Im dłużej będziemy miksować pistacje, tym masa będzie gładsza (uważajmy, by nie spalić miksera). Pod koniec miksowania dodajemy śmietankę, ksylitol, ponownie wszystko miksując i gotowe! 
Smacznego 💚!











Komentarze

  1. Uwielbiam takie domowe smarowidła :) Tym bardziej, że pistacje są moimi faworytami wśród orzechów. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! Jeśli lubisz słodkości, ale cenisz sobie zdrowe żywienie i dbasz o sylwetkę, polecam zajrzeć na bloga trenera Michała Wrzoska, publikuje tam masę przepisów na legalne słodycze.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty