Ulepszone ciasteczka orzechowe bez glutenu, bez nabiału!
Napisze tylko tak. Jedno ciasteczko, to zaledwie 60 kcal, same zdrowe tłuszcze i duża dawka energii. Idealne do kawki, bądź po prostu szklanki mleka
Składniki na 40 ciasteczek:
⚜️ 4 łyżki masła orzechowego (u mnie organiczne, bez tłuszczów palmowych, bez cukru)
⚜️ 2 łyżki oleju kokosowego
⚜️ 2 szklanki posiekanych orzechów - nie za drobno!(u mnie miks orzechów włoskich, blanszowanych laskowych i migdałów)
⚜️ 2 banany
⚜️ 6 łyżek ksylitolu
⚜️ 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody (posłuży nam zamiast jajka, jako kleik) Mieszamy obydwa składniki i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
⚜️ 3/4 szklanki mąki gryczanej
⚜️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
⚜️ 2 łyżki ulubionej odżywki białkowej (u mnie smak białej czekolady)
Masło orzechowe oraz olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Następnie
dodajemy grubo posiekane orzechy, rozgniecione widelcem banany, ksylitol,
odżywkę białkową oraz kleik z siemienia lnianego. Całość dokładnie mieszamy. Na sam
koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna
być gęsta i trochę kleista. Odstawiamy ją na 15 min do lodówki, by
trochę "wyschła". Po upływie czasu (najlepiej mokrymi dłońmi) formujemy
kulki, które wykładamy na blachę oraz papier do pieczenia. Mokrą
łyżeczką delikatnie spłaszczamy kulki, by przyjęły kształt płaskich
ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 15
min z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Czekamy do ostygnięcia i zajadamy! Mi bardzo smakują w połączeniu z
mlekiem! Bez laktozy, migdałowym, sojowym, zwierzęcym jakie tylko
preferujecie! Smacznego 💚!
Komentarze
Prześlij komentarz