Wegetariańskie, zielone risotto


Wiosna, wiosna! Tak więc i na talerzu musi pojawić się zieleń :) To właśnie ta pora roku zainspirowała mnie do stworzenia dania bardzo lekkiego, z nutką pikanterii i chrupkości 😍

Danie bardzo proste, szybkie i idealnie na dwie porcje! Co potrzebujemy? 


Składniki:

⚜️ 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
⚜️ 2 szklanki bulionu warzywnego
⚜️ 1 czerwona cebula
⚜️ 2 ząbki czosnku
⚜️ 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
⚜️ 1 duża garść świeżego groszku cukrowego
⚜️ 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
⚜️ 1 łyżeczka pasty curry zielona, bądź żółta
⚜️ 1 łyżka soku z cytryny
⚜️ 1 łyżeczka cukru trzcinowego
⚜️  szczypta soli
⚜️ 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
⚜️ szczypiorek

Opcjonalnie:

⚜️ krewetki


Cebulę drobno siekamy, smażymy na oleju rzepakowym, bądź maśle klarowanym do momentu zeszklenia, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i wsypujemy ryż z woreczka. Smażymy przez 2-3 minutki po czym wlewamy stopniowo bulion. Gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15-20 minut).
W tym czasie wrzucamy zamrożony groszek do wrzątku i gotujemy 3-4 minutki. Odsączamy z wody przez sitko i przekładamy do miksera, do którego również wlewamy mleczko kokosowe, pastę curry, cytrynę, cukier, szczyptę soli. Całość miksujemy na gładką masę (jeżeli lubicie dania bardzo ostre dodajcie dwie łyżeczki pasty).
Na osobnej patelni podsmażamy również 3-4 minutki groszek cukrowy, powinien się lekko zarumienić i nabrać chrupkości (ja smażyłam na odrobinie masła klarowanego).
Gdy risotto będzie już miękkie, dodajemy sos z groszku oraz groszek cukrowy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe porcje posypujemy szczypiorkiem i gotowe!
Jak wspominałam możemy dodać również krewetki (wcześniej podsmażone). Smacznego 💚!

















Komentarze

Popularne posty