Kurczak po meksykańsku




Uwielbiam połączenie kurczaka, papryki, kukurydzy i fasoli. Danie lekko pikantne, sycące i oczywiście? Bardzo proste w wykonaniu😍! Co potrzebujemy na 2 porcje?


Składniki:

⚜️ 1 duża pierś z kurczaka
⚜️ 0,5 szklanki kukurydzy
⚜️ 0,5 szklanki czerwonej fasoli
⚜️ 0,5 szklanki zielonej fasolki
⚜️ 1 szalotka
⚜️ 0,5 czerwonej papryki (pokrojonej w kosteczkę)
⚜️ 2 ząbki czosnku
⚜️ 1 opakowanie 7 ziaren 90 sek. od MONINI (pszenica, biała quinoa, czerwona quinoa, czerwony ryż, dziki ryż, bulgur, zielona soczewica)
⚜️ 1 łyżka masła klarowanego
⚜️ 1 łyżeczka sproszkowanej chilli
⚜️ 2 łyżeczki słodkiej papryki
⚜️ 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
⚜️ 1 łyżka oliwy
⚜️ 1 łyżeczka masła
⚜️ sól i pieprz do smaku


Szalotkę obieramy, kroimy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na maśle klarowanym do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy warzywa (fasolka może być mrożona). Na drugiej patelni smażymy drobno pokrojoną pierś kurczaka wcześniej wymieszaną w oliwie, 1 łyżeczce papryki słodkiej i oprószonej solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy mieszankę MONINI. Jest rewelacyjna!!

Następnie dokładamy podsmażonego kurczaka do warzyw. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżeczkę masła, chilli, sól, pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 5 minut i gotowe! Smacznego 💚!




 

Komentarze

Popularne posty