Krem z kurek i batata



Mam dla Was pyszny, kremowy i nie do końca oczywisty przepis, a mianowicie krem z kurek i... batata 😍! Przepis jak każdy mój jest bardzo prosty, a przede wszystkim szybki w wykonaniu. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Składniki:

⚜️ 300 g kurek
⚜️ 1 średni batat
⚜️ 2 szalotki
⚜️ 2 ząbki czosnku
⚜️ 1 pietruszka
⚜️ 1,5 l bulionu warzywnego
⚜️ 1 łyżeczka kurkumy
⚜️ 100 ml śmietanki 30% (spokojnie ta niewielka ilość idzie na cały gar zupy, a świetnie podkręca smak)
⚜️ 1 łyżeczka białego pieprzu
⚜️ pęczek natki pietruszki
⚜️ 1 łyżka masła klarowanego


Gotowanie rozpoczynamy od dokładnego umycia kurek i pokrojenia ich na mniejsze kawałki. Następnie obieramy i kroimy w piórka szalotki, batata (w cienkie talarki), pietruszkę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy szalotkę oraz czosnek. Smażymy do momentu zeszklenia na średnim ogniu. Następnie dokładamy kurki (smażymy całość ok. 5 min, aż odparuje woda  z kurek). Na koniec dokładamy bataty i pietruszkę, całość dokładnie mieszamy i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min do momentu miękkości wszystkich warzyw. Po upływie określonego czasu czekamy aż zupa trochę ostygnie i miksujemy wszystko na gładki krem, następnie dodajemy śmietankę, kurkumę oraz biały pieprz. Gotowe porcje przekładamy do miseczek i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Prawda, że proste? Smacznego 💚!

Ps. proponuje do każdej zupy podać grzankę czosnkową. Ja przygotowuje je w następujący sposób:
Bagietkę kroje w grube kromki, polewam oliwą, rozsmarowuję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypuję oregano bądź ziołami prowansalskimi. Całość wstawiam do piekarnika 180 stopni 5 min.  💚




Komentarze

Popularne posty