Makaron z kurczakiem i kurkami




Korzystajmy póki możemy! Kurki z kurczakiem i makaronem, to idealny pomysł na pyszny obiad
😍

Składniki na dwie porcje:

⚜️  2 średnie piersi z kurczaka
⚜️  200 g kurek
⚜️  0,5 szklanki śmietany 18%
⚜️  1 średnia cebula
⚜️  2 ząbki czosnku 
⚜️  garść posiekanej drobno natki pietruszki
⚜️  2 łyżki masła klarowanego
⚜️  makaron (na dwie porcje)
⚜️  sól, pieprz
⚜️  1 łyżeczka oregano
⚜️  1 łyżka oliwy



Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (według uznania), oregano i oliwą - mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebula trochę się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Słuchajcie, bardzo ciekawą ostatnio informacje przeczytałam na temat czosnku. Podobno nie należy go wrzucać na rozgrzaną patelnie od razu po przeciśnięciu przez praskę, gdyż wtedy czosnek traci swoje najważniejsze wartości. Taki przeciśnięty czosnek należy odstawić na 10 minut np. do miseczki, a dopiero potem dodać go na patelnie.

Opłukane, osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone na mniejsze kawałki kurki (ale tylko te duże, te mniejsze zostawmy w całości) dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy do odparowania wody i zarumienienia, solimy, a następnie wlewamy śmietankę i poszatkowaną natkę pietruszki, smażymy przez 2 minutki i przekładamy do większej miski.

Kurczaka smażymy na jednej łyżce masła klarowanego do zarumienienia i dodajemy do sosu z kurek.

Ugotowany makaron przerzucamy do kurczaka i sosu z kurek mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. 

Smacznego 💚!




Komentarze

Popularne posty