Spaghetti aglio olio z krewetkami
Najprostsze, najszybsze i jedno z najsmaczniejszych spaghetti to?
Aglio Olio, poezja smaków z połączenia oliwy, czosnku i papryczki 😍😍 A
moja wersja urozmaicona została o krewetki 🍤 Według mnie idealna
propozycja na pyszny obiad ❤️ Co potrzebujemy na dwie porcje ?
⚜️ makaron spaghetti
⚜️ 4 łyżki oliwy Monini extra vergine Classico
⚜️ 5
ząbków czosnku
⚜️ 1 papryczka chilli
⚜️ 1/4 szklanki drobno posiekanej
natki pietruszki
⚜️ 1 łyżka masła
⚜️ 12 krewetek
⚜️ 2 łyżki parmezanu
⚜️ 2 łyżki parmezanu
⚜️ sól
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (pamiętajmy, by dobrze posolić wodę).
W tym czasie krewetki obieramy z pancerza zostawiając ogonek, myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na oliwie z oliwek extra vergine Classico ok. 1,5 min z każdej strony (doprawiamy solą i ściągamy z patelni). Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, z papryczki pozbywamy się nasion i również kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy ponownie oliwę z oliwek i dodajemy czosnek oraz papryczkę, smażymy ok. 3 minuty, by smaki zdążyły się połączyć. Następnie dodajemy ugotowany makaron (odsączony dobrze z wody), wrzucamy poszatkowaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy. Gotowe porcje przekładamy na talerze, dodajemy usmażone wcześniej krewetki i posypujemy parmezanem. Smacznego 😍
Polecam Wam
odwiedzić stronę www.monini.com dowiecie się dlaczego stawiam właśnie na
nią 🤩
Komentarze
Prześlij komentarz