Filet z miruny w orzechowej panierce





Wszyscy wiemy jak bardzo zdrowe są ryby, dlatego warto wpisać je w nasz jadłospis minimum raz w tygodniu 😊 Wspólnie z @moninipolska przygotowaliśmy dla Was bardzo nietuzinkowy przepis, a mianowicie? Filety z miruny w orzechowej panierce! Dodanie oliwy extra vergine Cytryna sprawi, że całkowicie na nowo pokochacie rybki!

Składniki:


🐠 4 filety miruny
🥄 3 łyżki mąki
🥚 1 jajko
🥜 4 łyżki zmiksowanych orzechów (u mnie mix: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca)
🍶oliwa z oliwek Monini Extra Vergine Cytryna
🍋 cytryna
🥬 natka pietruszki
🧂 sól
🧂pieprz

Przygotowanie:


Jeżeli filety kupiliśmy mrożone, to nim przystąpimy do przygotowania musimy je rozmrozić.
Przygotowujemy 3 talerzyki.
Na pierwszy dodajemy mąkę, na drugi rozkłócone jajko, na trzeci bardzo drobno zmiksowane orzechy.
Filety polewamy oliwą extra vergine Cytryna i dokładnie rozsmarowujemy z jednej i drugiej strony. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie wszystkie filety obtaczamy w mące, jajku i orzechach.
Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Cytryna.
Gdy oliwa będzie rozgrzana kładziemy filety z miruny i smażymy na średnim ogniu, po minucie z każdej strony.Tak lekko przysmażone kawałki ryby przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Gotowe filety skrapiamy cytryną, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie pojawiły się domowe frytki. Smacznego!
100 przepisów z użyciem zdrowej oliwy z oliwek? Sprawdźcie www.100przepisow.pl

Komentarze

Popularne posty