Naleśniki z kremem cytrynowym i domową nutellą


Lubicie śniadania na słodko? A co powiecie na połączenie słodyczy z nutą kwasowości i to
oczywiście w zdrowej wersji! Wisienka na torcie? A właściwie to cytrynka ? Oliwa z
oliwek extra vergine Cytryna, która doda orzeźwiającego aromatu!

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej bio typ 2000
1,5 szklanki wody
2 jajka
1 łyżeczka cukru brązowego
szczypta soli
oliwa z oliwek extra vergine Cytryna

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie ciasto na naleśniki przekładamy na 15 min.
do lodówki. Porcje na naleśniki odmierzamy chochlą i każdego smażymy na 1 łyżeczce oliwy
extra vergine cytryna.

Składniki na krem cytrynowy:

4 cytryny
1 jajko
1 żółtko
0,5 szklanki ksylitolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine Cytryna
1 opakowanie sera ricotta

Przygotowanie:

Cytryny myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wyparzamy we wrzątku. Ścieramy skórkę na
najmniejszych oczkach w tarce.
Do rondelka dajemy sok z 4 cytryn, skórkę z 4 cytryn i wszystkie pozostałe składniki poza
serkiem ricotta.
Całość gotujemy ok. 10 min. na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy cały czas
mieszając.
Następnie przelewamy cytrynowy krem przez drobne sitko do słoiczka pozbywając się w ten
sposób wszystkich grudek. Wstawiamy do lodówki do pełnego ostygnięcia.
Do serka ricotta dodajemy 3 łyżeczki kremu cytrynowego. Całość dokładnie mieszamy i
gotowe!

Składniki na nutelle:

2 szklanki blanszowanych orzechów laskowych
3 łyżeczki gorzkiego kakao
3/4 szklanki mleka migdałowego
2, 3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Orzechy laskowe wsypujemy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 min.
Następnie przekładamy na ręcznik papierowy i energicznymi ruchami ścieramy brązową
skórkę.
Gotowe orzechy miksujemy przez ok. 10 min w mikserze na gładką i płynną masę.
Do płynnej masy dodajemy kakao, mleko i ksylitol. Całość mieszamy łyżką i ponownie
miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Naleśniki smarujemy serkiem cytrynowym i polewamy nutellą. Smacznego!


Świętujemy 100lecie marki monini ze smakiem! Spragnionych kulinarnych inspiracji
odsyłam na stronę www.100przepisow.pl, na której znajdziecie wiele ciekawych przepisów,
między innymi kilka moich!

Komentarze

Popularne posty